Nicolas Souêtre : De vastgoedmakelaar van de privé luxeverkopen in

Wie is Nicolas Souêtre en wat stelt Immo Souêtre voor in het Zoute?

“Ik ben 53 jaar, heb 4 prachtige kinderen en ben geboren als zoon van notarissen. Dankzij mijn ouders werd ik al op vroege leeftijd ondergedompeld in de Parijse vastgoedwereld. Passie en ervaring zijn de funderingen van Immo Souêtre, een vastgoedkantoor dat het licht zag in 2015. Daarvoor stond ik aan het hoofd van één van de langst bestaande vastgoedkantoren in het Zoute.
De afgelopen jaren was ik samen met mijn team verantwoordelijk voor de commercialisatie van luxueuze appartementen en villa’s op de nieuwe en exclusieve golf in de omgeving van Brussel; project Sterea.”

Lees meer: Nicolas Souêtre : De vastgoedmakelaar van de privé luxeverkopen in

Ruim 400.000 Belgen hebben buitenverblijf

Belgen bezitten zowat 410.000 tweede verblijven 'voor recreatieve doeleinden'. De kleine helft daarvan zijn buitenverblijven in buitenland, ruim een kwart aan onze Belgische kust en zowat 10 procent in de Ardennen. 
Vooral door de lage rente blijft investeren in een tweede verblijf in trek’, zegt Greet Van Criekingen, productmanager bij BNP Paribas Fortis. ‘Mensen zoeken een bestemming voor hun spaargeld, en profiteren van de lage rente om een deel bij te lenen. Als van een bestaand woonkrediet al een ruim deel is afbetaald, kunnen ze bijlenen binnen dat contract, zonder een bijkomende hypotheek te moeten vestigen. Dat bespaart een hoop notariskosten.’
Uit een studie van BNP Paribas Fortis blijkt dat vooral door de lage rente mensen blijven investeren in een tweede verblijf. 'Mensen zoeken een bestemming voor hun spaargeld, en profiteren van de lage rente om een deel bij te nemen/ Als van een bestaand woonkrediet al een deel is afbetaald, kunnen ze bijlenen binnen dat contract, zonder een bijkomende hypotheek te moeten vestigen. Dat bespaart een hoop administratiekosten', vertelt Geert Van Criekingen, productmanager bij BNP Paribas Fortis. 

Van de buitenlandse aankopen nemen Spanje, Frankrijk en Nederland 87 procent voor hun rekeningen. Vooral Nederland, waar de vastgoedprijzen na de financiële crisis een ferme duik maakten, is erg in trek: 44 procent meer leningen dan vorig jaar voor een aankoop in Nederland, dat zo Italië uit de top 3 staat. 

Wie leent voor een pand dat niet de eigen woning is, is gemiddeld 42 jaar oud. Ter vergelijking: ontleners die een bestaand pand aankopen en verbouwen zijn gemiddeld 34 jaar oud; wie leent voor nieuwbouw veeleer 38 jaar. Gemiddeld loopt de afbetaling op 192 maanden of 16 jaar, waar dat voor de aankoop van de eerste woning 19 jaar is. Er wordt doorsnee zo'n 74 procent van de aankoopprijs geleend, wat zowat gelijk ligt bij de eerste woning.

Recordaantal vastgoedtransacties in tweede trimester 2016

In het tweede trimester van 2016 vond een recordaantal vastgoedtransacties plaats. Dat blijkt uit de cijfers van de driemaandelijkse Notarisbarometer. Vooral in april en mei waren er heel wat vastgoedtransacties. Ook de prijzen van de woningen zijn gestegen.

De aanhoudende drukte op de vastgoedmarkt heeft te maken met het feit dat Belgen op zoek zijn naar zekerheid én rendement.

Bart van Opstal, woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN): "We zien inderdaad een dubbele beweging. Enerzijds zijn mensen op zoek naar zekerheid in onzekere tijden. Denk maar aan fenomenen als de terreurdreiging en de Brexit. Investeren in vastgoed is voor de Belg een houvast in een snel veranderende samenleving. Daarnaast zijn mensen ook op zoek naar rendement. Hetzij als return on investment, hetzij als bijkomend inkomen bij hun gezinsinkomen of hun pensioen. Spaarboekjes, kasbons e.d. brengen erg weinig op. Terwijl vastgoed vaak nog een behoorlijk rendement met zich meebrengt."

Gestegen prijzen
In het tweede trimester van 2016 bedroeg de gemiddelde prijs van een woonhuis in België 236.726 euro. Dat komt neer op een stijging van +2,9% in vergelijking met het eerste trimester van 2016. In het afgelopen trimester steeg de gemiddelde prijs van een appartement in ons land met +3,4%: van 206.399 naar 213.394 euro.


Appartementen
Een appartement met één slaapkamer kost in ons land gemiddeld 160.758 euro. Voor een appartement met twee slaapkamers moet je 206.444 euro neertellen. Voor eentje met drie slaapkamers betaal je gemiddeld 285.463 euro.


De allerduurste appartementen zijn die van drie slaapkamers in West-Vlaanderen (345.688 euro). De kust is uiteraard bijzonder populair als het om appartementen gaat.

Bouwgronden
Een bouwgrond kost in ons land gemiddeld 179 euro per m². In Vlaanderen klokt de gemiddelde aankoopprijs af op 229 euro per m², in Wallonië betaal je 90 euro. Brussel is een geval apart: een bouwgrond kost er gemiddeld maar liefst 839 euro per m².


Bron: KFBN


Deze drie nieuwe vastgoedtrends komen op ons af

Woontrends die vandaag al schering en inslag zijn in steden zoals Tokyo of Singapore, zullen hun intrede doen in ons land. En dat komt niets te laat, zo zeggen de Belgische projectontwikkelaars. Dat bleek op Realty, de grootste vastgoedbeurs in ons land die op woensdag 25 mei plaatsvond.

1. Rewilding

Een tuin op de vierde, zevende of vijftiende verdieping van een appartementencomplex? Of op zo goed als alle verdiepingen? Dat is wat ze 'rewilding' noemen. De tijd dat het stadspark het enige streepje groen in de stad was, is voorbij. Projectontwikkelaars proberen almaar vaker fauna en flora in hun woonprojecten te integreren.

2. Third places

Een andere trend die op onze steden afkomt, is die van 'third places'. In feite zijn het tussenstops waar we even kunnen landen, de laptop openklappen, en werken tot de file voorbij is of gewoon inspiratie opdoen. Er zijn stopcontacten bij de vleet, wifi en andere zaken die het leven voor de werkende mens eenvoudiger maken. Soms is het een koffiebar of goed ingericht café, maar evenzeer zal je dit soort werkplekken vinden in musea of sportclubs.

3. Inspansion

En wat te denken van een zwembad in een ongebruikt metrostation? Of een luxehotel in een vervallen zwembad? Het is niet langer fictie. Deze nieuwe trend heeft alles te maken met 'inspansion', het fenomeen waarbij de stad letterlijk van binnenuit groeit.

Belg koopt tweede woning voor verhuur

Nu spaargeld weinig opbrengt, gaan Belgen vaker beleggen in een tweede woning. De voorkeur gaat uit naar eigen land, waar 60 procent van de tweede woningen bestemd is voor verhuur.Het meest recente tweejaarlijkse onderzoek van specialist WES Research en Strategy van maart 2015 bleken op dat moment minstens 380.000 Belgen een tweede verblijf te bezitten. Het merendeel van deze buitenverblijven zijn klassieke woningen zoals appartementen, studio’s, bungalows of villa’s.9 op 10 in BelgiëLiefst 9 van de 10 woonkredieten voor tweede verblijven die vorig jaar werden afgesloten, werden afgesloten voor een aankoop in België.Opvallend ook: het gros van de klanten klopte aan bij de bank om een tweede woning aan te kopen om te verhuren, zodat het hypothecair krediet zich (deels) kan terugbetalen via huuropbrengsten.Klanten die in 2015 toch investeerden in de aankoop van een echte vakantiewoning, kiezen daarbij 85% van de gevallen voor een appartement aan de Belgische kust of een tweede verblijf in de Ardennen. Uit het eerder vermelde onderzoek van WES Research blijkt daarbij dat de Belgische kust met 105.000 tweede verblijven nog altijd een stuk populairder is dan het zuiden van het land.

Hoogste inkomens in Knokke-Heist, laagste in Blankenberge

Volgens cijfers van de FOD Economie blijft Knokke-Heist de rijkste gemeente van onze regio. Dat blijkt uit de gegevens van de belastingaangiftes voor 2013.

Lees meer: Hoogste inkomens in Knokke-Heist, laagste in Blankenberge

Tijd voor een (r)evolutie

België heeft na de Tweede Wereldoorlog een sterke bouwhausse gekend met hoge pieken in de jaren vijftig, zestig en zeventig.

Lees meer: Tijd voor een (r)evolutie

Aftrekbaar voor zelfstandigen

Ook flat aan kust is voortaan beroepskost
Vennootschappen mogen voortaan beroepskosten inbrengen die niets te maken hebben met hun activiteit. Dat stelt het Hof van Cassatie in een reeks ophefmakende arresten. 'Spectaculair', zo reageren fiscale experts. 'Dit vergroot de mogelijkheden voor fiscale optimalisatie aanzienlijk'.

Lees meer: Aftrekbaar voor zelfstandigen

Opening immo Souêtre vastgoedkantoor

Met plezier kondigen wij u aan dat ons nieuw vastgoedkantoor, Immo Souêtre geopend is sinds vorige week.
Aan het hoofd van het nieuw samengestelde team staat Dhr. Nicolas Souêtre, die al reeds jaren ervaring heeft in de vastgoedmarkt van Knokke en omstreken.

Lees meer: Opening immo Souêtre vastgoedkantoor

Immo Souêtre
Sparrendreef 96 - 8300 Knokke
Telefoon nummer: +32 50 68 10 10
E-mailadres: info@immosouetre.be
Open 7/7 op afspraak

Nicolas Souêtre is steeds bereikbaar op het nummer +32 476 35 10 67

BVBA Jacka Invest
BTW: BE 0448.799.402
ING: BE14 7350 5379 6083
BIC: KREDBEBB
AXA polisnummer: 7303793801434

Waarborgorganisme derdengelden
IBAN: BE53 3800 1435 4253
BIC: KREDBEBB

Lid CIB
CIB Vlaanderen

Erkend vastgoedmakelaar
IPIBIV 500.627

BIV Stagemeester